Blog

De verschillen tussen Windows 10 en Windows 11

Er werd ooit gezegd dat Windows niet meer met een nieuwe versie zou komen, na Windows 10. Hier zouden dan nog wel updates voor komen, maar deze zouden allemaal onder dezelfde naam Windows 10 vallen. Het versienummer zou dus hetzelfde blijven. Dit is ondertussen zo’n 7 jaar geleden.

Ondertussen is dit oud nieuws, want Windows heeft aangekondigd dat er toch een nieuwe versie van Windows komt, genaamd 11.

(Op het moment van schrijven is Windows 11 al uitgekomen. Dit gebeurde in Oktober van 2021).

Wat zijn de verschillen tussen Windows 10 en Windows 11? Zijn de verschillen tussen beide zo groot dat er inderdaad een geheel nieuwe versie moest komen? Je leest het hieronder.

Windows 11, wat valt op?

Om te beginnen zijn er een aantal verschillen die eruit springen. In eerste instantie valt op dat het uiterlijk behoorlijke veranderingen heeft ondergaan.

Zodra de computer is opgestart zul je zien dat de pictogrammen zoals de ‘startknop’, in het midden staan. Dus niet langer links op de taakbalk. Hier staan ook nieuwe pictogrammen tussen zoals bijvoorbeeld die voor het bureaublad. Zo kun je meerdere maken en hier makkelijk tussen switchen.

In de taakbalk vinden we ook een Widgets pictogram. Deze widgets zorgen ervoor dat je snel een overzicht kunt krijgen van bijvoorbeeld het nieuws, de beurs en het weer.

Een ander opvallend verschil, is het feit dat met Windows 11, officieel een einde is gekomen aan het tijdperk van Internet Explorer. In Windows 10 was deze nog beschikbaar.

Windows 11 de conclusie

Windows 11 heeft dus de nodige veranderingen ondergaan en het is dan ook meer dan terecht dat deze versie zijn eigen naam heeft gekregen, in plaats van een Windows 10 updateversie.

Zoals we van Windows gewend zijn, is het systeem standaard voorzien van een aantal apps. Denk hierbij aan een tekstverwerker, een webbrowser en een tekenprogramma. Deze apps zullen ook in Windows 11 aanwezig zijn.

Het is mogelijk dat er van andere apps, ook nog verbeterde versies worden uitgebracht, maar het is ook niet ondenkbaar dat er meerder apps zijn die, net als Internet Explorer, verleden tijd worden.

Of Windows 11 overigens geschikt is voor jouw laptop of pc, is nog maar de vraag. Hier komen namelijk behoorlijke systeemeisen bij kijken. Dit houdt in de praktijk in, dat als je een PC hebt van voor het jaar 2016, deze waarschijnlijk niet geschikt is om Windows 11 op te draaien. Het is dus zeker de moeite waard om dit even uit te zoeken.

De beveiliging is een reden van de hoge systeemeisen die er worden vereist om Windows 11 probleemloos te kunnen draaien. Hiervoor is ondersteuning nodig van TPM.

Inmiddels zijn de verschillen redelijk duidelijk en is het dus ook opgevallen dat Windows 11 niet zomaar een verbetering is op Windows 10. Het compleet vernieuwde uiterlijk, samen met de nieuwe opties, apps en overige verbeteringen, is een nieuwe versie van Windows, zeker gerechtvaardigd! Zodra je de computer opstart met de nieuwste versie van Windows, zul je al een groot verschil zien.

Leave a comment