Blog

Wat te doen bij waterschade aan je smartphone

Waterschade aan je smartphone kan erg vervelend zijn, maar het is niet meteen het einde van je toestel. Met de juiste stappen kun je de schade beperken en mogelijk je telefoon redden. In dit artikel lees je wat je wel en niet moet doen bij waterschade.

Haal je telefoon meteen uit het water

Het klinkt logisch, maar dit is de eerste stap. Haal je telefoon zo snel mogelijk uit het water om verdere schade te voorkomen. Hoe langer je telefoon in contact blijft met water, hoe groter de kans op blijvende schade.

Zet je telefoon niet aan

Het is verleidelijk om te checken of je telefoon het nog doet, maar dit is een van de grootste fouten die je kunt maken. Door je telefoon aan te zetten, kun je kortsluiting veroorzaken. Laat je toestel dus uit.

Droog de buitenkant goed af

Gebruik een zachte doek of keukenpapier om de buitenkant van je telefoon zo droog mogelijk te maken. Vergeet de poorten, zoals de oplaad- en koptelefoonpoort, niet. Schud het toestel voorzichtig om overtollig water uit de openingen te krijgen.

Haal losse onderdelen eruit

Als je telefoon een verwijderbare batterij heeft, haal deze er dan direct uit. Dit geldt ook voor een simkaart of geheugenkaart. Door deze onderdelen apart te drogen, verklein je de kans op schade.

Gebruik geen föhn of andere warmtebronnen

Het lijkt misschien een goed idee om je telefoon met een föhn of op de verwarming te drogen, maar dit kan juist meer schade veroorzaken. De hitte kan interne onderdelen aantasten of het water dieper in het toestel drijven.

Leg je telefoon in een zak rijst of silicagel

Een bekende truc is het drogen van je telefoon in een bak rijst. Dit werkt omdat rijst vocht opneemt. Een betere optie is silicagel, de kleine zakjes die je vaak in schoenendozen vindt. Laat je telefoon minimaal 24 tot 48 uur in rijst of silicagel liggen.

Probeer je telefoon weer aan te zetten

Als je zeker weet dat je telefoon volledig droog is, kun je proberen om hem weer aan te zetten. Dit doe je pas na minstens 48 uur drogen. Werkt je telefoon niet, dan is het tijd om een professionele reparateur in te schakelen.

Ga naar een reparatiespecialist

Als je telefoon na het drogen niet meer werkt, kun je het beste naar een specialist gaan. Waterschade is een van de meest voorkomende reparaties. Bij veel reparateurs, zoals de smartphones reparaties van Setso, is een specifieke behandeling mogelijk bij waterschade.

Wat je niet moet doen

  • Je telefoon schudden: Dit kan water dieper in het toestel duwen.
  • Je telefoon opladen: Water in de poorten kan kortsluiting veroorzaken.

Leave a comment